Militär snabbmatch

Militär snabbmatch är Svenska Pistolskytteförbundets snabbaste gren.

Man skjuter 12 serier om vardera 5 skott. De fyra första serierna skjuts på 10 sekunder, nästa fyra på 8 sekunder och de sista fyra på bara 6 sekunder. Alla serier har utgångsställning med armen i 45 grader, och inkluderar alltså ett lyft. Man brukar försöka få iväg första skottet på ungefär två sekunder och har alltså sedan ungefär ett skott i sekunden när det går som snabbast.

Grenen skjuts mot den internationella snabbpistoltavlan, som ser lite annorlunda ut mot precisionstavlan. Den är lika stor, men varje ring är ungefär dubbelt så stor som i precision. Eftersom själva tavlan är lika stor så betyder det att ringarna slutar vid 5, allt utanför det ger inga poäng. Tavlan har också två horisontella linjer i mitten, som används som referenspunkt när man siktar, eftersom man har sitt sikte inställt att träffa där man siktar, inte ovanför som är vanligt i precision.

Det finns en hel del likheter mellan militär snabbmatch och fältskytte, där många som är duktiga på ena också är duktiga på den andra. Båda grenarna kan med fördel användas som träning till den andra, då det alltid handlar om att snabbt komma till skott och utföra snabba med ändå kontrollerade avfyringar.

En stor fördel vid tävlingar och träning är att alla vapengrupper kan skjuta samtidigt. Det är samma tid för alla, det som skiljer är att i vapengrupperna A och R så använder man stödhand. C och B skjuts utan stödhand.

Militär snabbmatch har samma typ av klassificering som precision och fält, dvs klass 1, 2 och 3, plus Junior, Dam, Veteran Yngre och Veteran Äldre. Däremot så klassificerar man sig på grenarna separat, så bara för att man är klass 3 i precision, så behöver man inte vara det i militär snabbmatch. Hur länge man stannar i klass 1 när man börjar och hur man flyttas mellan klass 2 och 3 sker dock på samma sätt, skillnaden är att man endast behöver två ”standardmedaljpoäng” för att flyttas upp till klass 3. Alltså två standardmedaljer i brons, eller en i silver. Standardmedaljer delas ut på samma sätt, men brons till bästa tredjedelen och silver till bästa niondelen, men det finns även fasta poänggränser där man alltid tilldelas standardmedalj om man kommer upp till dem, även om man skulle vara sist i tävlingen.

På vintern brukar vi träna millitär snabbmatch inomhus på elektroniska tavlor, men då endast i vapengrupp C. På sommaren har vi ett vändställ på utebanan, där vi kan träna (och tävla) i alla vapengrupper. Umeå PK brukar anordna två kretstävlingar per år, i början och slutet av sommaren. SPSF anordnar dessutom hemortens i militär snabbmatch, där man tävlar mot hela Sverige, men skjuter på sin egen hemmabana.